Događanja Vučedolska jarebica - uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica

Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno i eponimnom lokalitetu gdje se najaktivnije živjelo u razdoblju eneolitika, u kasnom 4. i tijekom 3. tisućljeća prije Krista.

Priopćenje Design Studia D prenosimo u cijelosti:

“U tijeku je snimanje znanstveno-povijesnog serijala o naprednoj vučedolskoj kulturi koja je Europom dominirala prije 5 000 godina. Filmovi se snimaju prema scenariju prof. dr. sc. Aleksandra Durmana, a u režiji Darka Puharića.

U svrhu što autentičnijeg prikaza života Vučedolaca posebno se pazi na znanstveno-istraživačku dimenziju same vizualizacije, tako da svi detalji, uključujući rekvizite te animirane i igrane scene, budu što izvornija i točnija interpretacija tema koje se obrađuju u filmovima.

Teme filmova iz serijala bave se najznačajnijim detaljima iz života Vučedolaca, geografskim i povijesnim elementima, a isto tako i onim metafizičkim, religioznim i mitološkim elementima koje su nam kao indoeuropski narod ostavili u nasljeđe prije nekoliko tisuća godina.”

Security Check Required

No Description

“Nagrađivani prvi film Prapovijesna noć Venere i Marsa, koji je polučio izvrsne rezultate na najvećim europskim i svjetskim festivalima, uzbudljiva je priča o najstarije zabilježenom datumu u prapovijesti. Događaj koji se na nebu odigrao 2889. godine pr. Krista, obilježen je ljudskom žrtvom i piktografskim pismom na terini iz groba.

Drugi film Vučedolska jarebica tematski obrađuje najnapredniju metalurgiju Europe. Najpoznatiji vučedolski artefakt je tzv. Jarebica koja ja nađena ukopana pred ulazom u Megaron ljevača bakra, kako je ovaj objekt nazvao njemački arheolog Robert Rudolf Schmidt koji je 1938. vodio istraživanja na Vučedolu. Tehnologija mijenjanja strukture prirode – rudača, tekućina i metala mogla se jedino objasniti mitovima.

Tako je ljevač „gospodar vatre i peći“, koji ima moć i znanje promijeniti strukturu prirode, postao onaj koji komunicira s nadnaravnim, a Megaron ljevača bakra time nije samo radionica nego hram posvećen vučedolskom bogu vatre i lijevanja. Tim otkrićem vučedolska ptica dobiva značaj najstarijeg simbola metalurgije te kao takva predstavlja jedinstvo tehnologije i mitologije.

Vjerujemo kako će i sljedeća tri filma odgovoriti na brojna pitanja o Vučedolskoj kulturi, ali jednako tako i potaknuti neka nova razmišljanja o ovoj iznimnoj i drevnoj civilizaciji koja se razvijala na našim prostorima te svojim dosezima obilježila povijest čovječanstva. Značaj i vrijednost ovoga projekta prepoznao je i Grad Vukovar te pružio svoju maksimalnu podršku prepoznajući da se kroz ovaj znanstveno-povijesni dokumentarni serijal ostvaruju temeljni ciljevi kao što su popularizacija arheologije, Vučedola i vučedolske kulture, a svim se Vukovarcima, gradu Vukovaru i građanima Hrvatske pojačava i razvija svijest o dubokoj ukrojenjenosti u povijest i kulturu čitavog prostora Europe. Vjerujemo kako će ovaj film zasigurno biti jedinstveni europski i svjetski kulturni proizvod koji dolazi iz Vukovara!

Scenarij: prof. dr. sc. Aleksandar Durman

Režija: Darko Puharić

Trajanje: 51min/filmu

Jezik: engleski s hrvatskim titlovima

Produkcija: Design studio

D Premijera drugog filma iz serijala: Vučedol Partridge – Vukovar, rujan 2020.”

Premijera filma je zakazana za 25. rujna 2020. godine s početkom u 20 sati.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...