Intervju Udruga ZipArh i arheološka iskopavanja na Krku

Udruga ZipArh i arheološka iskopavanja na Krku

Arheološka iskopavanja ne staju. Barem tako vidimo na primjeru udruge ZipArh. Prije nekoliko mjeseci u opsežnom intervju predstavili smo udrugu na našem portalu (prvi i drugi dio). Prethodnih dana mogli smo vidjeti na Instagram profilu udruge kako su započeli novu kampanju arheoloških iskopavanja na otoku Krku. U kratkom intervju, Dalibor Branković otkriva što, gdje i kako istražuju.

Što ste istraživali?

Ove godine istraživali smo uže područje kulturnog krajolika oko uvale Ogrul (u kojoj se nalazi crkva Sv. Nikole iz 6.st.) na otoku Krku. Nalazi se na oko 5 km zračne linije jugoistočno od Vrbnika, točnije predjeli Vinca, Prileti i Graca.

Odradili smo intenzivni terenski pregled prilagođen krajoliku i vidljivosti na terenu uz uzorkovanje pokretnog materijala prema određenim zonama i sektorima. Uz to smo napravili i jednu probnu sondu na predjelu Vinca, točnije uz uvalu Slivno kako bismo utvrdili stratigrafiju toga dijela lokaliteta i potencijal za daljnje sustavno istraživanje.

arheološka iskopavanja
Foto: Udruga ZipArh

U planu je bilo više probnih sondi na predjelima Vinca i Prileti. Ipak, loši vremenski uvjeti trenutno su omeli planove pa se nadam kako ćemo se uskoro vratiti na tri – četiri dana kako bi dovršili planirano istraživanje. Istraživanje je financirano putem financiranja javnih potreba u kulturi Primorsko-goranske županije za 2020.

Možete li reći nešto o dosadašnjem radu i rezultatima?

Projekt je 2018. pokrenuo arheolog Matija Makarun iz Krka (ArheoKvarner d.o.o. uz pomoć udruge Processus Montanus) koji s nama surađuje od početka postojanja naše udruge. Tada je odrađeno čišćenje i snimanje crkve Sv. Nikole i izrada 3D modela postojećeg stanja (Kaducej d.o.o.).

Godine 2019. projekt je preuzela udruga ZipArh i tada je putem sredstava za javne potrebe u kulturi Primorsko-goranske županije odrađen projekt preliminarnog ekstenzivnog terenskog pregleda krajolika (predjeli Glavina, Prileti i Vinca) te intenzivno čišćenje šireg područja oko crkve u uvali Ogrul i izrada sveukupnog 3D modela.

Tada je oko crkve otkriveno postojanje starijih objekata (moguće 4.st.) sačuvanih uglavnom u površinskim tragovima. Pronađeni pokretni nalazi duž cijele površine od oko 1,5km2 mogli su se datirati u razdoblje kasne antike. Uz to, dokumentirala se i utvrda Veli Grad (koja se prema dosadašnjim rekognosciranjima i daljinskim istraživanjima uglavnom vremenski smještala u period Justinijanove rekonkviste u 6.st.). Dokumentirana je i kamena gomila/megalitska građevina Mali Grad koja je prapovijesnog postanka. Sve to je sugeriralo kako se na navedenom području nalazi iznimno bogati i raznoliki kulturni krajolik od velike važnosti za otok Krk, ali i Republiku Hrvatsku.

Bitno je napomenuti kako se već otprije znalo za postojanje neke vrste antičkog objekta u središnjem području predjela Vinca (na mjestu gdje se danas nalaze jedini recentni stambeni objekti u krugu od 5 km). Ipak točna priroda, gabariti, očuvanost i datacija tog “objekta” nije poznata, a znanstveno (ni popularno) nikada ništa nije objavljeno. Iz usta raznih lokalaca poznato je i kako se pokretni materijal od tamo već poprilično dugo ilegalno iskopava i raznosi.

Na vašem Instagram profilu vidjeli smo kako arheološka iskopavanja imaju i svoj kamp. Odakle ideja da kampirate i istražujete? Funkcionira li takav ritam?

Ideja o kampiranju i istraživanju postoji od početka. Ponajprije zato što se područje nalazi na iznimno nepristupačnoj lokaciji gdje je najbliža cesta udaljena na oko 1:30h hoda po planinarskoj stazi. Time se gubi velika količina vremena i snage u svakodnevnom istraživanju (na taj način istraživali smo 2019. godine). Jedini pristupni put je putem mora i to isključivo na dane bez vjetra jer se, u od vjekova opasnom velebitskom ili morlačkom kanalu, mnogi ne usude isploviti.

Kampiranje i arheološka iskopavanja u kombinaciji funkcioniraju dobro ukoliko su vremenski uvjeti dobri. Ipak priprema logistike je znatno teža, a nesavršeni vremenski uvjeti mogu poremetiti tijek istraživanja (kao što je to bio slučaj ove godine). Unatoč problemima, takav način istraživanja trebao bi se češće primjenjivati. Štedi vrijeme, snagu i novac tijekom same kampanje, a loše vrijeme u svakom slučaju mijenja tijek istraživanja neovisno gdje je ekipa smještena pa se uz bolju pripremu kampa može i bez većih problema izdržati.

Koliko traju arheološka iskopavanja?

Planirano trajanje ovogodišnje kampanje bilo je od 7-10 dana no trenutno je odrađeno sveukupno 5 dana, a ostatak će se odraditi u skorije vrijeme čim to vrijeme i ostale obaveze dopuste.

Tko sudjeluje?

Arheološko istraživanje, kao i do sada, vodi arheolog Matija Makarun uz mene kao zamjenika voditelja. Ostatak ekipe čine mag. archeol. Izabela Andrašić i apsolventi arheologije Franka Ovčarić, Lia Vidas i Filip Vukoja. Veliku pomoć pružila je i lokalna arheologinja Mirna Vujović iz Vrbnika.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...