Tehnologija Mumificirane životinje i digitalno "odmotavanje"

Mumificirane životinje i digitalno “odmotavanje”

Proteklih je dana u časopisu Scientific Reports objavljen članak o timu znanstvenika koji su digitalno razmotali tri mumificirane životinje pomoću 3D skenera visoke rezolucije. Riječ je o najmanje dvije tisuće godina starima zmiji, ptici i mački koje su se čuvali na Sveučilištu Swansea u Centru za egipatske nalaze.

Znanstvenici su pomoću mikro CT skenera, koji generiraju 3D slike, uspjeli analizirati životinjske ostatke i to do detalja koji se do sada nisu mogli primijetiti golim okom što je doprinijelo novim informacijama kao kako su te životinje stradale.

Suradnja dvaju odjela

Sam projekt je, kako prenosi BBC, trajao sedam godina, a do suradnje između Centra i Odjela za inženjering je došlo sasvim slučajno.

Kako to profesor Richard Johnston spominje, do ideje je došlo kada je prilikom ispijanja kave spomenuo upravo kako bi mogli skenirati mumificirane životinje.

Carolyn Graves-Brown, iz Centra za egipatske nalaze navodi kako je suradnja između inženjera, arheologa, biologa i egiptologa pokazala veličinu, ali i važnost zajedničkog rada istraživača iz različitih područja.

mumificirane
Foto: Glava mačke (BBC)

Okrutnost egipatskih rituala

Svima je poznata činjenica kako su Egipćani mumificirali životinje, jednako kao i ljude, a neke od njih su bile pokapane uz svoje vlasnike ili su postavljane uz iste kao hrana za zagrobni život. Manje je poznata činjenica kako se većina takvih životinja mogla kupiti u hramovima kako bi se kasnije prinijele bogovima.

Iako izvori sugeriraju kako su ovi prilozi služili kao vodiči za dušu, zapravo je malo toga poznato o njihovoj sudbini. Te su životinje uzgajali i držali, ali i ubijali egipatski svećenici. Smatra se kako je oko 70 milijuna mumificiranih životinja nastalo upravo takvom okrutnom praksom, a kao jedna od potvrda su svakako sami rezultati ovog istraživanja.

Što kriju mumificirane životinje?

Spomenuli smo kako su identificirani zmija, mačka i ptica, ali su tako 3D skenerima utvrđeni kako je riječ o mačiću starom pet mjeseci, egipatskoj kobri i ptici koja podsjeća na sokola vjetruša.

Nadalje, iz tih je slika utvrđeno kako su životinje tragično skončale, pa je tako mačić zadavljen, a zmija najvjerojatnije ubijena udarcima o pod ili zid.

Foto: Egipatska kobra (BBC)

Iako je mumificirana zmija već ranije bila skenirana čime su znanstvenici do tada raspolagali samo sa dvodiminzinalnom prikazom, ali upotrebom nove tehnologije, što im je omogućilo snimanje iz svih kutova, je također pripomoglo da se slike mogu pogledati iz svih kutova.

Hoćemo li ubrzo digitalno odmotavati mumificirane ljude?

Profesor Richard Johnston naglašava kako je ova tehnologija trenutno “nespretna” kako bi snimali mumificirane ljudske ostatke, ali je istovremeno pozitivan oko same primjene iste.

Na ovaj bi se način svakako mogli snimati materijali, ali i sve one prirodne strukture i od toga napraviti oblici koji bi se dalje mogli reproducirati pomoću 3D printera.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...