Tehnologija ArchAIDE aplikacija: arheologija u našim džepovima

ArchAIDE aplikacija: arheologija u našim džepovima

U korak s tehnologijom

Nije nikakva novost da tehnologija napreduje. ArchAIDE aplikacija je samo korak napretka. Dapače, tehnologija je uvijek napredovala zato što je to jedan od nesvjesnih činova i zadataka čovječanstva. Jedan od zadataka arheologa i arheologije je i da budu u korak s novim tehnološkim dostignućima koja danas čine standard kao što su metode datiranja, odnosno upotreba dostignuća i prirodnih znanosti.

Od radiokarbonskih datiranja iz 1940ih do virtualnih tehnologija, mnogo toga je napravljeno što uvelike koristi arheološkim istraživanjama, ali i samoj prezentaciji i stvaranju priče.

Recentna primjena tehnologija u arheologiji

Upravo o tim koracima svjedoče i brojna recentna arheološka otkrića, ali i korištenja svima dostupnim tehnologijama, kao što je nedavno predstavio Arheološki muzej u Zagreb radionicom ‘With Smartphone to Prehistory‘ ili pak digitalizacija povijesnih spomenika koji su stradali u ratovima.

S druge strane, tu je i prisutna rekonstrukcija glasa što smo mogli vidjeti kod egipatskog svećenika Nesyamuna, a čija bi sama primjena te tehnologije mogla u neku ruku upotpuniti i obogatiti muzejske izložbe, dobiti uvid u akustiku arhitekture u kojoj je isti djelovao te u konačnici interpretirati sam krajolik.

Svakako, ne bi smjeli ni zaboraviti 3D skenove čitavih kompleksa, pa ni gradova koji zasigurno izmiču kako današnji gradovi rastu. Upravo tom problemu priskaču zračna fotografija i laserska skeniranja koja pomažu pri mapiranju arheoloških ostataka. Tu su svakako još i radari kao jedna od najpopularnijih metoda geofizičkih istraživanja. No što je s keramikom, najprisutnijim arheološkim nalazom?

ArchAIDE – Arheologija u džepu

Keramika svakako predstavlja najučestaliju vrstu nalaza na arheološkim lokalitetima jer je znatno otpornija na degradaciju za razliku od organskih i metalnih nalaza. Ona je svakako od izuzetnog značaja jer nam nudi mogućnosti datiranja arheološkog konteksta, ali i razumijevanje proizvodnje, trgovine i društvenih interakcija.

Proteklih je dana objavljen intervju s arheologom Gabriele Gattiglia sa Sveučilišta u Pisi. On je predstavio projekt ArchAIDE koji je osvojio nagradu za razvoj aplikacije koja prepoznaje ulomke keramike.

Sam projekt, koji je ujedno i financiran od strane Europske Unije, je predstavio, kako su i sami naveli, “arheo-revoluciju” kroz stvaranje aplikacije koja automatski repoznaje keramičke ulomke putem fotografije, a sve informacije se pohranjuju u online bazi podataka.

Ovaj je projekt uključio više od 35 istraživača, računalnih istraživača, dizajnera i video producenata sa devet sveučilišta, istraživačkih centara i privatnih firmi iz pet zemalja – Italije, Njemačke, Izraela, Španjolske i Ujedinjenog kraljevstva.

Sam princip rada ArchAIDE aplikacije je poprilično jednostavan – kada jednom fotografirate ili učitate fotografiju, karakteristike keramičkog ulomka se šalju na usporedbu, a korisnici dobivaju povratnu informaciju sa svim važnim podacima.

U planu projekta su također stvaranje online mjesta za stvaranje i dijeljenje novih saznanja koji će biti dostupni svima.

Izgled korisničkog sučelja ArchAIDE aplikacije

Više od mobilne aplikacije

U konačnici, arheologija je svakako dosegla jedno uzbudljivo i progresivno razdoblje u kojoj se fragmenti iz naše prošlosti brzo otkrivaju, ali i povezuju.

Početkom ove godine spomenuli smo i mobilnu aplikaciju Claustra Alpium Iuliarum koja je nastala u sklopu projekta Claustra+, čiji je nositelj Zavod Republike Slovenije za očuvanje kulture baštine kako bi se očuvao i valorizirao spomenuti obrambeni sustav.

Iako je i ova aplikacija dobar primjer primjene audio vodiča i 3D rekonstrukcija čak 20 lokaliteta, svakako ne smijemo zaboraviti kako je sama arheologija više od turističkog vodiča. Teško da će zasada kakva tehnologija zamijeniti klasični kramp i mistriju, no svakako da druge metode i tehnologije nam pomažu pri istraživanju čitavih lokaliteta i krajolika.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...