Letavica
Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020.

Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine, Ronilački klub Foka organizira podvodna arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica zahvaljujući privatnim donatorima. Riječ je prvenstveno o Andreju Uvodiću i tvrtki Martin LTD iz Ljubljane. Također, pri organizaciji istraživanja također je pripomogao i portal Morski.hr u pokroviteljskom smislu te Dragorlux – trgovina ronilačke opreme koja osigurava filtere za kompresore.

Istraživanja na Letavici će se fokusirati na antički brodolom iz 1. stoljeća poslije Krista gdje se ujedno i na dubini od 37 do 39 metara ističe i skupina amfora tipa Lamboglia 2. Položaj nalaza ukazuje kako je brod potonuo skupa s teretom te kako je brod dužine 25 – 30 metara.

Ronilački centar poziva sve zainteresirane i iskusne ronioce koji bi željeli iskusiti dinamiku arheoloških istraživanja i očuvanje kulturne baštine. Organizatori također napominju kako sudionici sami odabiru cijenu koju će platiti, a sva će sredstva u konačnici ići na račun kao donacija.

Kako izgleda ronjenje na jednom ovakvom lokalitetu, dobro dočarava i ovaj video.

Island of Pag Croatia – Ancient Roman shipwreck from the 1st century BC

Insel Pag Kroatien Ostrov Pag Chorvátsko Isola di Pag Croazia Wyspa Pag Chorwacja Pag-sziget Horvátország Ile de Pag en Croatie Otok Pag Hrvatska Otok Pag ob…

Podsjetimo, arheološki lokalitet Letavica kraj Paga s nalazom antičkog brodoloma početkom ove godine je bio predstavljen na nautičkom sajmu u Düsseldorfu.

Više informacija o samome događaju možete saznati na sljedeće dvije poveznice – “Arheološko istraživanje Letavica 2020.” i “Donatorsko ronjenje – Straton vas zove“.