Članak Mirinski češalj, Mirine i čokolada - o čemu je riječ?

Mirinski češalj, Mirine i čokolada – o čemu je riječ?

Kakvu poveznicu imaju mirinski češalj, Mirine te čokolada? Krenimo redom.

Crkva iz petog stoljeća na prostoru Mirina je jedan od najpoznatijih kasnoantičkih sakralnih objekata. Riječ je o jednobrodnoj crkvenoj građevini tlocrta u obliku križa. Unatoč tomu što je crkva ima dugu povijest korištenja i dogradnji, za ovu priču je bitan jedan pokretni nalaz – češalj.

Foto: Arheološki lokalitet Mirine (TZO Omišalj Njivice)

Naime, arheološkim istraživanjima francusko – hrvatskog istraživačkog projekta 2017. godine, pronađen je mirinski češalj. Riječ je o češlju od bjelokosti, vjerojatno liturgijske namjene. Inače, arheološka istraživanja provodi dr. sc. Morana Čaušević – Bully, voditeljica hrvatsko-francuske misije Francuske škole u Rimu i projekta “Arheološki park Mirine-Fulfinum“, dok je restauraciju češlja proveo Arheološki muzej u Zagrebu.

Češalj je s obje strane ukrašen reljefnim prikazima Kristovih čuda. S jedne strane prikazana je pretvorba vode u vino na svadbi u Kani te čudesno umnažanje kruha. S druge strane može se prepoznati scena žene koja krvari, izliječene tako što je dotaknula Isusovo ruho. Uz ovaj, na lijevoj strani je vjerojatno prikaz i žene pred Kristovim grobom. S obzirom kako su ovakvi predmeti općenito rijetki, nalaz je samim time jedan od značajnijih za hrvatsku ranokršćansku arheologiju.

Foto: Mirinski češalj (TZO Omišalj Njivice)

Zanimljivosti Mirina i mirinskog češlja ovih dana je moguće potvrditi i obilaskom lokaliteta gdje arheološka istraživanja provodi dr. sc. Morana Čaušević – Bully i njezin tim. Posjeti arheološkom timu i lokalitetu, pritom naravno poštujući mjere odgovornog ponašanja su mogući danas, 23. 7. te 28. i 30. srpnja u 16:30 sati.

Priču o mirinskom češlju je moguće i zasladiti. I to doslovno. Naime, u lokalnoj ponudi je moguće kupiti i ovaj unikatni suvenir – čokolada mirinski češalj.

Foto: Čokolada mirinski češalj (Darko Antolković)

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...