Članak Staza željeznog doba Podunavlja - novoosnovana udruga

Staza željeznog doba Podunavlja – novoosnovana udruga

karta staza
Foto: Karta staza željeznog doba u Podunavlju (Arheološki muzej u Zagrebu)

Staza željeznog doba Podunavlja je novoosnovana neprofitna, stručna, znanstvena i kulturna udruga koja djeluje na području Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije. Među suosnivačima iz Hrvatske se nalaze Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja, Općina Kaptol, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Javna ustanova Park prirode “Papuk”.

Foto: Iron age Danube route

Kako se navodi u priopćenju Arheološkog muzeja u Zagrebu, zajednički cilj stručnjaka okupljenih u udruzi, vođenih visokim standardima zaštite, istraživanja te predstavljanja arheološke baštine, jest povezivanje te promocija podunavske regije kao i nalazišta te muzeja u kojima se ona nalazi i čuva.

Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route) bavi se jednim izuzetno krhkim, no vrlo atraktivnim i impozantnim pretpovijesnim arheološkim fenomenom, krajolicima željeznog doba. Karakterizirani monumentalnim strukturama, kao što su groblja pod tumulima, ravna groblja, visinska utvrđena naselja te oppide, kao i elementima koji ukazuju na složenu organizaciju prostora, krajolici željeznog doba pripadaju razdoblju između 9. i kraja 1. stoljeća pr. Kr. Usto, željezno doba je razdoblje obilježeno izvanrednim korpusom pokretne baštine, kao i nematerijalne baštine, koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije, uključujući najvažnije regionalne i nacionalne institucije.

Među budućim projektima ističe se Virtualni arheološki krajolici Dunavske regije koji se fokusira na vidljivost i privlačnost te integraciju u održivi kulturni turizam na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Udruga Staza željeznog doba Podunavlja, također će služiti kao platforma u sklopu koje će, na ovaj način uspostavljeno partnerstvo, ovu vrijednu arheološku baštinu učiniti vidljivijom i dostupnijom, istovremeno stvarajući gospodarsku i kulturnu dodana vrijednost današnjim stanovnicima regije.

Rad udruge moguće je pratiti na Facebook i Instagram profilu te na službenoj stranici.

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...