Izložba Posjetili smo izložbu "Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona"

Posjetili smo izložbu “Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona”

Foto: Plakat izložbe (Zrinka Vekić)

Izložba Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona je dokaz kako se usprkos pandemiji i dalje u dolini Neretve odvijaju se kulturna događanja.

Izložba Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona

Prošli tjedan (petak, 10. srpnja) u prostorijama muzeja otvorena je izložba pod nazivom Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona. Inače, Zlatko Huzek je strastveni kolekcionar, a po struci zlatar, te je u Metković je došao nakon što je upoznao svoju suprugu, rođenu Metkovku s kojom se kasnije i vjenčao.

Foto: Otvorenje izložbe (Zrinka Vekić)

Dio predmeta zbirke pripada antičkim nalazima s nepoznatih nalazišta koje je gospodin Huzek ustupio 2016. godine.

Foto: Ulomci amfore i poklopac kaserole (Zrinka Vekić)

Drugi dio predmeta darovan je 2018. godine. Riječ je o dijelovima muške nošnje, vojne i konjske opreme (fibule, aplike, okovi, pređice, noževi, privjesci), ostacima keramičkih posuda i tegula, te nalazi rimskih novčića koji se datiraju od 1. stoljeća do 5. stoljeća. Spomenuti nalazi su pronađeni uz ostatke antičke građevine koja je otkrivena prilikom proširivanja jedne obiteljske kuće u predgrađu Jerkovac, u Metkoviću. Tada su članovi obitelji, uočivši arheološke nalaza pozvali gospodina Huzeka, koji je sakupio sav materijal iz sonde te fotografirao nalazište. Fotografije su, kao i predmeti darovani muzeju.

S obzirom na pronađeni materijal, zasad se pretpostavlja kako je građevina korištena za vojne svrhe ili kao putna stanica od 1. stoljeća do 5. stoljeća. S obzirom kako su evidentirani i rastaljeni primjerci metala, pretpostavlja se da je građevina uništena početkom 5. stoljeća, vjerojatno zaslugom Vizigota.

Osim antičkih nalaza, pronađeno je i nešto novovjekovnog novca, metalna dugmad, jedna svetačka medaljica, metalni poklopci lula, olovna kugla za ispaljivanje iz puške kremenjače i kremen za paljenje baruta kod kubura ili kremenjača. Svi novovjekovni predmeti mogu se datirati od 18. do 20. stoljeća te su otkriveni na desnoj obali rijeke Neretve u Metkoviću. 

Izložba otvorena do 20. kolovoza 2020. godine

Područje grada Metkovića, kao i područje cijele doline Neretve slabo je istraženo. Nalazište Jerkovac, ali i druga arheološki neistražena nalazišta u Metkoviću, kao što su Struge, Glibuša i Vilinovac pružaju vrijedne informacije i putokaz za daljnja arheološka istraživanja.

Foto: Unutrašnjost Arheološkog muzeja Narona – ostaci Augusteuma (Zrinka Vekić)

Izložba će biti otvorena do 20. kolovoza 2020.godine.

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...