Istraživanje Pogledajte kako izgleda potraga za frankopanskim posjedima

Pogledajte kako izgleda potraga za frankopanskim posjedima

Sudionici projekta U potrazi za frankopanskim posjedima već duže vremena revitaliziraju frankopansku baštinu na otoku Krku. Riječ je o projektu koji je nastao suradnjom fotografa Darka Antolkovića kojeg smo nedavno intervjuirali te udruge Knezovi krčki Frankopani. O samom projektu možete saznati više na službenoj Facebook stranici projekta, a mi Vam donosimo kratki presjek njihovih aktivnosti u posljednje vrijeme.

U potrazi za frankopanskim posjedima

Sudionici projekta U potrazi za frankopanskim posjedima krenuli su početkom studenog u čišćenje sela Sv. Martin blizu Omišlja. Selo potječe iz 15. st., a Ivan VII. Frankopan je ondje naselio Vlahe. Uz ovu lokaciju se vezuju i ostaci crkve sv. Martina i sv. Lucije koje tek treba pronaći. Najbolji alat za to su u ovom trenutku – škare.

Foto: Čišćenje škarama u selu sv. Martin (Darko Antolković)

Ove godine su pak od raslinja očistili Kaštel Gradec na otoku Krku. Pritom su također srušili i stabla u unutrašnjosti Kaštela te su bedeme učinili vidljivima.

U lipnju ove godine raskrčili su i šikaru koja je sakrila crkvu sv. Nikole na Negritu.

No, očišćeni lokaliteti nisu garancija kako će i biti posjećeni. Koji put treba i raskrčiti puteve, ali postaviti i oznake na terenu.

Da je lokalna baština važna lokalnoj zajednici pokazali su i mještani Klanica koji su očistili put do mjesta crkve Sv. Andrije. Naposlijetku, očišćena je i crkva sv. Jurja u blizini Vrbnika. Nositelji revitalizacije kulturne baštine su raznoliki, no vidimo kako su veliki pomaci mogući uz angažman entuzijastičnih pojedinaca i lokalnih zajednica.

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...