Kongres Otvorene su prijave za osmi međunarodni znanstveni skup Methodology and Archaeometry

Otvorene su prijave za osmi međunarodni znanstveni skup Methodology and Archaeometry

Foto: Znanstveni skup Methodology and Archaeometry 2019.

Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na osmi međunarodni znanstveni skup Methodology and Archaeometry. Skup će se održati 3. i 4. prosinca u Zagrebu.

Cilj skupa

Skup Methodology and Archaeometry promiče interdisciplinarnost, kritičko razmišljanje, nove spoznaje i pristupe te nove teorijske okvire u suvremenoj arheološkoj znanosti.

Kako navode na stranici znanstvenog skupa, interdisciplinarni karakter skupa okuplja arheologe, ali i istraživače iz drugih znanstvenih disciplina s kojima arheolozi usko surađuju te tako svojim radom, projektima i idejama promiču nove uvide o tumačenju ljudskog života u prošlosti.

Tematika

U sklopu metodologije razmatrat će se problemi poput tumačenja i zloupotrebe arheološkog zapisa te pitanja standarda upravljanja arheološkom baštinom i otvorenim pristupom u arheologiji. U sklopu arheometrije razmatrat će se pitanja poput radiokarbonske analize i interpretacije te tehnološke studije.

Ostale teme ovog skupa možete proučiti na službenoj web stranici skupa.

Rok za slanje sažetaka je 1. listopada

Rok za slanje sažetaka usmenih prezentacija i postera je 1. listopada. Kotizacije nema, a službeni jezik konferencije je engleski.

Također, uzevši u obzir situaciju s pandemijom, organizatori u obzir uzimaju i mogućnost virtualnog skupa, o čemu će pravovremeno obavijestiti sve sudionike.

Dosadašnji radovi prezentirani na prošlim skupovima dostupni su na ovoj poveznici.

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...