Članak Rab Archaeological (T)races - arheološka baština kao dio muzeja na otvorenom

Rab Archaeological (T)races – arheološka baština kao dio muzeja na otvorenom

Foto: Facebook stranica Rab Archaeological (T)races

Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, razvijen je projekt Rab Archaeological (T)races kojim je in situ prezentirano 30-ak arheoloških lokaliteta.

Od ideje do realizacije projekta Rab Archaeological (T)races

Nositelji projekta Rab Archaeological (T)races su Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Općine Lopar te Turistička zajednica Grada Raba.

Ideja projekta je bila stvoriti mrežu arheoloških lokaliteta i povezati ih stazama. Prema riječima Tonke Kavran, nakon godinu i pol dana velikog rada uspjeli su umrežiti značajan dio otoka te su tako na 40 kilometara staza prezentirali tridesetak arheoloških lokaliteta.

Trideset tri lokaliteta i četrdeset kilometara staza

Foto: Facebook stranica Rab Archaeological (T)races

Posebnost prezentiranih lokaliteta je što predstavljaju sva razdoblja rapskoga života – od prapovijesnih pa do recentnih. S obzirom kako velik broj lokacija nije zaštićen niti dovoljno istražen, ovim projektom Rabljani su relativno nepoznatu arheološku baštinu učinili prisutnom u prostoru i vremenu ne samo za turiste već i za domaće stanovništvo. Osim arheološke, ovim putem je prezentirana sakralna i etnografska baština.

Stoga, danas se s rapskom prošlošću možemo upoznati kroz nekoliko pješačkih i biciklističkih staza. Kako bi nam to sve omogućili, morali su urediti i raskrčiti puteve te postaviti info ploče i putokaze.

Realizacija projekta

Koordinatorica Tim projekta je Tonka Kavran, povjesničarka umjetnosti i ravnateljica Centra za kulturu Lopar. Uz koordinatoricu tu su i Katarina Ribarić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab te Luka Perčinić, voditelj marketinga TZ-a grada Raba.

Financijsku potporu projektu su osigurali Grad Rab, Općina Lopar te Rijeka 2020 d.o.o.

Realizaciji projekta su pripomogli i stručni suradnici poput dr. sc. Ane Konestre s Instituta za arheologiju iz Zagreba, arheologa i kustosa Ranka Starca iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te europskog partnera Nacionalnog muzeja arheologije u Valetti.

Budućnost u prošlosti

Rapski muzej na otvorenom sa stazama Epario, Capo Fronte te Frux vodi u živopisnu prošlost otoka. Ipak, projekt s ovime nije stao te se uskoro očekuje i aplikacija koja će popratiti ove staze.

Foto: Učilište Rab

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuo je za Glas Istre kako se tim projektom na otoku vrednuje ono što su ostavili preci, što je bilo djelomično zapušteno kroz vrijeme, a sad je obnovljeno i uređeno te svima dostupno.

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...