Tehnologija Možemo li napokon izravno datirati keramičke nalaze?

Možemo li napokon izravno datirati keramičke nalaze?

Slika keramike u arheologiji

Keramika predstavlja najučestaliju vrstu nalaza na arheološkim lokalitetima te je znatno otpornija na degradaciju od organskih i metalnih nalaza. Upravo datiranje na temelju tipološko-stilskih karakteristika keramike predstavlja najučestaliju metodu datiranja lokaliteta u arheologiji.

Na primjer, za razdoblja od antike pa na dalje keramika omogućuje izrazito precizno datiranje no problemi se javljaju sa starijim razdobljima. Kada promatramo prapovijesna razdoblja datiranje pomoću keramike postaje poprilično nesigurno jer ponekad na nekim prostorima nema kronološki jasnih tipološko-stilskih razlika u keramičkim nalazima.

Kao nadopuna relativnim metodama datiranja dolazi metoda 14C koja omogućuje uspostavljanje apsolutnih datuma analizom kostiju i ostalog organskog materijala. Kako organski materijal nije uvijek očuvan u omjerima pogodnim za izvedbu analize, mogućnost izravnog apsolutnog datiranja keramičkih lonaca predstavljalo bi idealno rješenje.

Upravo je tim stručnjaka sa Sveučilišta u Bristolu, pod vodstvom profesora Richarda Eversheda, predstavio tu novu mogućnost datiranja keramičkih ulomaka.

Masne kiseline u porama stijenki posuda

Trik ove metode je u izoliranju individualnih komponenti masti koje su preostale od primjerice kuhanja mesa ili mlijeka koje su se sačuvale u porama stijenki posuda. Primjer toga možemo vidjeti u nalazima ostataka 7000 godina starog sira na ulomcima keramike iz Pokrovnika i Danila pokraj Šibenika.

Stručnjaci su tako dizajnirali novu metodu sa najsuvremenijim uređajima spektroskopije nuklearne magnetne rezonancije (NMR) visoke rezolucije te tehnologija masene spektrometrije (MS) kako bi izolirali masne kiseline i provjerili jesu li dovoljno čiste kako bi bile pogodne za datiranje.

Pottery dating in laboratory
Emmanuelle Casanova, član tima istraživaća ovog projekta, priprema uzorke za analizu masenim spektometrom. IZVOR: University of Bristol

Ovom metodom datirali su niz nalaza sa raznih lokaliteta u Europi i Africi te dobili izrazito precizne datume čak i u rasponu jednog ljudskog životnog vijeka.

Izravno datiranje keramičkih ulomaka predstavilo bi ostvarenje sna za arheologe. Ukoliko se ova metoda ispostavi pouzdanom, omogućit će se pronalazak odgovora na niz pitanja koja je za sada teško razriješiti. Nadajmo se kako će se ova metoda iskazati korisnom za naše regionalne stručnjake te time ostvariti nove uspjehe u razumijevanju prapovijesnih zajednica naših prostora.

Najnovije

Posjetili smo izložbu “Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona”

Foto: Plakat izložbe (Zrinka Vekić) Izložba Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona je dokaz kako se...

Pogledajte kako izgleda potraga za frankopanskim posjedima

Foto: Alat doniran (Centar gradnje Krk GP Krk) sudionicima projekta U potrazi za frankopanskim posjedima Sudionici projekta U potrazi...

Predavanje i izložba u Arheološkom muzeju Narona

Foto: Facebook event - Arheologija u Neretvi i okolici Arheološki muzej Narona organizira predavanje (8.7.) i izložbu (10.7.).

Otvorene su prijave za osmi međunarodni znanstveni skup Methodology and Archaeometry

Foto: Znanstveni skup Methodology and Archaeometry 2019. Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na...

Rab Archaeological (T)races – arheološka baština kao dio muzeja na otvorenom

Foto: Facebook stranica Rab Archaeological (T)races Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, razvijen je projekt Rab Archaeological (T)races...