Članak Povijest društvenih igara

Povijest društvenih igara

U posljednjem članku redakcija portala arheopress.hr je donijela popis dokumentarnih filmova koje možete pogledati iz udobnosti vlastitoga doma u skladu s preporukama institucija i Stožera da ostanemo doma.

Također, u jednom od posljednjih članaka smo spomenuli kako je za pravilan razvoj djeteta i dječjeg mozga važna igra. Upravo se kroz igru razvijaju kreativnost, nove ideje te se povezuju stečena znanja. Djeca kroz igru uče. No što je s odraslima?

Na Institutu Max Planck za Razvoj čovjeka i Sveučilišta St. Hedwig – Krankenhaus u Berlinu provedeno je istraživanje kojim se došlo do činjenice kako igranje igara povećava sivu tvar u mozgu te pomaže pri „oplemenjivanju“ već naučenih i povezanih vještina. Isto je istraživanje podupiralo tvrdnju da igranje video igara 30 minuta dnevno može popraviti naše živote, slično kao i tjelovježba.

Kao što znamo, u tijeku je epidemija bolesti CoVid-19 i većina nas je, prema uputama Stožera, u svojim domovina. Većina nas, također, radi iz udobnosti svoga doma, a ostatak vremena provodi uz svoje obitelji. Upravo smo iz toga razloga za vas odlučili pripremiti članak o igrama kroz povijest koje možemo igrati i danas.

Pregled igara na ploči

Jedna od najstarijih igara je svakako egipatski Senet koji se igrao još i 3100 godina pr. n. e., a bio je naročito popularan na faraonskome dvoru.

Kako se igra: Polja su duga i savitljiva, a sastoje se od 30 polja posložena u tri paralelna reda od deset. Dvoje igrača dobivaju jednaki broj žetona, uglavnom njih pet ili sedam s kojima se utrkuju kako bi došli do kraja polja. Kako bi odredili broj s kojim se pomiču po polju, igrači su bacali štapiće ili kosti. Također, kako bi spriječili protivnika da pobijedi, isti se mogao spriječiti da se pomiče po polju ili ga se vratiti unazad.

I danas imamo nekoliko sačuvanih primjera ove društvene igre.

Jedna od najstarijih igara iz vremena antike je svakako Ludus Latrunculorum ili Latrunculi. Riječ je o igri koja se igra u dvoje sa ciljem testiranja vojne hrabrosti drugog igrača. Igra se na mreži. Prvi izvori ovu igru spominju u 1. stoljeću pr. n. e. kada je rimski pisac Varije opisao obojeno staklo ili drago kamenje kojima se igrala igra. Igra se ponovno spominje dvjestotinjak godina kasnije, a svakako se spominje i u djelima Ovidija i Marcijala.

Unatoč tome što je često spominjanja, pravila su izgubljena i nejasna. Možda jedan od najboljih pokušaja njene rekonstrukcije je ponudio Ulrich Schädler 1994. godine gdje predlaže kako su se svi figurice kojima je igrač raspolagao mogle pomicati u svim smjerovima kako bi okružile neprijatelja. Zatočene figurice su se onda micale sa polja.

Izvor: Smithsonianmag.com

Jedna od svakako najpoznatijih igara, koja se igra i dan danas je šah. Smatra se kako ova igra na ploči potječe od stare indijske igra Chaturanga koja je vjerojatno tražila četiri, a ne dva igrača.

Svakako, sredinom 6. stoljeća, indijski trgovci su predstavili ovu igru perzijskom Sasanidskom carstvu gdje je ubrzo preobražena u poboljšanu verziju – Shatranj. Nadalje, kada su Arapi osvojili Sasanide sredinom 7. stoljeća, igra je nastavila sviju evoluciju kada, između ostalog dolazi i u Europu.

Moguće najstarija figura šaha pronađena u Albaniji, Izvor: chesscentral.com

O pravilima igre nećemo jer smatramo kako su se svi bar jednom okušali u ovoj igri, pa makar i preko svojih računala, a ovaj bi dio članak završili s još jednom igrom koja se i dan danas igra. Riječ je o japanskoj, odnosno kineskoj igri Go.

Ova je igra nastala u Kini prije 3000 godina gdje igrači naizmjenično postavljaju žetone na mreži koja se sastoji od 19×19 kvadrata pritom pokušavajući dostići dva cilja – osvojiti žetone suigrača i kontrolirati najveći teritorij. Iako je igra nastala na kineskome tlu, za njeno širenje i populariziranje je zaslužan Japan gdje je stigla oko 500. godine kada su je igrali aristokrati i budistički redovnici.

Iako je igra na neko vrijeme bila zaboravljena, ali početkom 20. stoljeća doživljava povratak te tako biva predstavljena i Zapadu.

Prikaz žene kako igra Go (Dinastija Tang, oko 744. godine), Izvor: Wikipedia

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...