Eksperimentalna arheologija Eksperimentalna arheologija: izrada neolitičkog srpa

Eksperimentalna arheologija: izrada neolitičkog srpa

Nalazite se negdje u središnjoj Slavoniji 6000 godina pr. n. e. i prvo što vam padne na pamet je eksperimentalna arheologija i izrada neolitičkog srpa.

Kako ste dospjeli tamo nemate pojma, ali znate da se morate uklopiti kako biste preživjeli. Ima li boljeg načina za integriranje među lokalno stanovništvo nego da ih nadmašite na njihovom terenu. Stoga ću vam sada objasniti kako napraviti neolitički kremeni srp i kako pomoći vašim budućim sustanarima u nadolazećoj žetvi.

S obzirom na to da se u našem slavonskom imaginarnom selu nalazite u razdoblju neolitika oko vas je šuma, samo se tu i tamo nazire pokoja ledina na kojoj vrijedni zemljoradnici obrađuju svoju zemlju. Prije nego stupite u kontakt s ljudima koji tamo žive napravite dar kojim ćete osvojiti njihovu naklonost i dobiti njihovo gostoprimstvo. Stoga, bacimo se na posao.

Foto: Slavonska šuma (Panona Tours)

Izrada kremenih alatki

Prije bilo kakve izrade morate pronaći izvor kremena. U Slavoniji je to nažalost malo teži zadatak, tako da bi bilo najbolje da pronađete rijeku ili potok i pokušate tamo naći oblutak kremena koji bi vam mogao poslužiti za daljnju upotrebu. Najbolje bi bilo da nađete kremen koji se nalazi u vapnenačkoj stijeni, jer kada je kremen u stijeni nije toliko pod utjecajima geoloških procesa i meteoroloških prilika te nije toliko ispucao poput onog iz rijeke.

Nakon kremena morate pronaći jelenje rogove koji će vam poslužiti za čekiće kojima ćete obrađivati kremen. Jeleni odbacuju rogove od veljače pa nadalje, tako da uvijek postoji mogućnost za pronalazak istih. Najbolje vam je tražiti rogove u grmlju, jer se jeleni zapetljaju rogovima u grmlje i na taj način odbacuju rogove.

Kad ste pronašli rog napravite od kremena najobičniju oštricu udarcem tvrdim kamenim čekićem po rubu kremena. Oštricom izrežite rog na komade tako da imate jednu dužu palicu, nekoliko kraćih i od parožaka jedan čekić za pritiskivanje, te jedno dlijeto koje će vam kasnije poslužiti. Pošto su vam čekići vrlo vjerojatno neravni i grubi, na komadu pješčenjaka (kojeg u Slavoniji sva sreća ima posvuda) „uljepšajte“ vaše čekiće.

Jelenji rogovi (sape.hr)

Također potrebni su vam i tvrdi čekići, ali to je vrlo jednostavno za pronaći. U rijeci ili potoku pronađite oblutke različitih veličina i tvrdoće. Najbolje bi bilo da imate nekoliko većih oblutaka od kvarcita, jer su oni iznimno tvrdi, zatim nekoliko srednjih oblutaka od bilo kojeg kamena, te nekoliko manjih oblutaka od pješčenjaka.

Eksperimentalna arheologija i izrada neolitičkog srpa i sjekire

Prvo izradite sjekiru kako biste mogli posjeći drvo potrebno za srp. Kamenu sjekiru je moguće izraditi na više načina, ali ja ću vam objasniti najjednostavniji za najprimitivniji oblik sjekire. Uzmite komad kremena, već plosnatog oblika. Položite kremen na bedro sa vanjske strane kako bi stajalo pod kutem od 45 stupnjeva. S tvrdim kvarcitnim čekićem udarite po rubu kremena. Najbitnije je udarati što bliže rubu, ali ne preblizu te držati jezgru pod kutem od 45 stupnjeva. Uokolo cijele jezgre ponovite postupak s jedne i s druge strane. Zatim uzmite veći čekić od jelenjeg roga i ponovite isti postupak, ali ovoga puta pazite da Vam rub bude što ravniji. Pošto nije bitno kako će sjekira izgledati dovoljno je da napravite jedan relativno oštar radni rub na sjekiri.

Kremena sjekira (artancient.com)

Nakon toga morate izraditi kremena sječiva koja će vam poslužiti za veliku većinu posla prilikom izrade srpa. Ovo je malo kompliciraniji postupak stoga pažljivo pratite. Izaberite komad kremena jajastog oblika. Ukoliko ga nemate, tvrdim čekićem oblikujte jezgru tako da bude približno takvog oblika. Zatim na širem vrhu tvrdim kvarcitnim čekićem odbijte jedan veliki komad kremena. Zamislite da želite odrezati salamu ili kulen, cilj je dobiti jednu ravnu plohu s koje ćete odbijati sječiva. Kada ste to učinili sa manjim tvrdim čekićem opet pod kutem od otprilike 45 stupnjeva odbijte nekoliko početnih odbojaka sa jezgre, pazite samo da vam je udarna platforma (mjesto po kojem udarate) cijelo vrijeme na onom dijelu koji ste prvo odbili.

Kada ste to napravili uzmite dlijeto od roga koje ste prije pripremili i komad drveta koji će vam poslužiti kao čekić. Sjednite, stavite jezgru između nogu, približno 10 do 20 cm iznad koljena i čvrsto ju pritisnite tako da se ne pomiče. Vrh dlijeta prislonite na rub platforme (ukoliko ste dešnjak lijevom rukom držite dlijeto i na lijevu stranu jezgre ga prislonite) nagnete ga otprilike 15 – ak stupnjeva prema unutrašnjosti jezgre i snažno udarite drvenim čekićem po stražnjem dijelu dlijeta. Ukoliko vam ne uspije iz prve nemojte se brinuti, meni je trebalo 3 dana kako bih naučio važnost kuteva, stoga samo pazite na kut i ne odustajte. Kada ste svladali ovu tehniku, sječiva sama od sebe ispadaju i imate pregršt materijala za daljnu obradu.

Kremena sječiva

Od nekoliko sječiva izraditi ćete alatke koje su vam potrebne. Prvo ćete izraditi dubilo. Kremeno dubilo izrađuje se tako da se na malo debljem komadu kremena jedna strana ukoso pripremi za platformu odbijanja. Kada ste pripremili platformu najbolje je sa mekšim čekićem, oblutkom od pješčenjaka ili jelenjim rogom, odbiti iver dubila. Taj udarac mora biti vrlo precizan i snažan inače nije moguće dobiti jasan i ravan radni rub.

Dubila (lijevo)

Zatim izradite svrdlo. Na kremenom sječivu ćete sa obje strane udarati tvrdim, a kasnije mekim čekićem tako da vam se vrh svrdla stanjuje prema vrhu.

Svrdla

Zapalite vatru i izradite ljepilo

Kako biste izradili jednostavno ljepilo treba vam dva do tri sastojka, o čemu sam već ranije pisao na arheopressu. Smola bora, ugljen usitnjen u prah i eventualno pčelinji vosak, ali nije neophodan. Kada ste skupili sastojke pronađite nekakav prirodno udubljeni kamen koji će vam poslužiti kao posuda i zapalite vatru. Ukoliko ste imali sreće i pronašli pogodan kamen udarcem kremena u kamen pun željeznog oksida (tražite svjetlucavi kamen zlatno srebrne boje koji zna imati malene kockice na sebi, a naziva se pirit), a ukoliko niste trenjem malo tvrđeg drvenog štapa u nešto mekši komad drveta. Stavite smolu i malo pčelinjeg voska u posudu i lagano zagrijte na vatri. Prije nego smola prokuha izvadite iz vatre i dodajte usitnjeni ugljen. Omjeri su otprilike 3:1:1 u korist smole. Dobro promiješajte i „namotajte“ ljepilo na drveni štapić. Kada se ljepilo ohladi postat će tvrdo, ali laganim zagrijavanjem opet će se opustiti. Savjetujem da održavate vatru jer vama kao početniku nije baš jednostavno zapaliti novu vatru.

Nanošenje ljepila na drveni štapić

Izrada srpa

Kažu da je priprema pola obavljenog posla, tako da ćete vrlo brzo imati svoj hvale vrijedan srp. Za početak trebat će vam sjekira. Otiđite u šumu i na njenim osunčanijim dijelovima potražite drvo svibe ili lijeske. Svibu ćete prepoznati tako što joj je kora bijelkaste boje, a lijesku po njenim plodovima, lješnjacima. Ukoliko još nisu izrasli plodovi, lijeska je drvo s glatkom korom svijetlije smeđe boje i uvijek raste u skupini po nekoliko komada. Kada nađete drvo koje ste tražili gledajte da komad koji želite posjeći bude otprilike debljine drške za srp, tako da ga kasnije ne morate previše stanjivati. Što se tiče zaobljenosti drveta možete gledati da drvo bude blago zaobljenog oblika, ali nije nužno, jer se srp može izraditi i na ravnom komadu drveta. Svojom kamenom sjekirom pocijepajte drvo i odsijecite komad koji će vam biti pogodan za srp, po mogućnosti ne duži od 50 cm.

Sljedeće što morate napraviti jest oguliti koru s drške. To možete učiniti s kremenim sječivom. Zatim na mjestu na kojem će vam stajati sječiva izravnajte radnu površinu s kremenim sječivom. Nakon toga dubilom napravite kanal od 0,5 do 1 cm dubine u koji ćete ubaciti sječiva.

Prije nego krenete sa izradom sječiva za srp još malo uredite dršku, recimo na gornjem kraju zaoblite dršku tako da ne izgleda kao da je komad drva za potpalu. Na donjem kraju drške možete stanjiti krajeve s jedne i s druge strane te sa svrdlom izbušiti rupu kroz koju možete provući komad užeta tako da vam prilikom posla srp ne ispadne iz ruke. Također možete ukrasiti površinu drške kako god želite. To bi vam moglo pomoći prilikom integracije u lokalno stanovništvo jer su oni zaista cijenili umjetnost.

Neolitički srp – radni rub

Radni rub srpa

Sada se bacate na pripremu kremenih pločica od kremenih sječiva koje će tvoriti radni rub vašeg srpa. Pitate se zašto ih niste prije pripremili? Odgovor je vrlo jednostavan, jer niste znali koliko će dubok biti kanal na srpu te niste mogli znati kako ih oblikovati tako da budu ravne. Uzmete sječivo i na drvenom nakovnju lagano lomite rubove sa mekim čekićem tako da bude ravno. Kada napravite prvo ga probajte u kanalu. Zatim krenite sa izradom drugog segmenta radnog ruba srpa. Obavezno pripazite da sječiva budu ravno po dužini i po visini. Naime, ako su sječiva odvojena ili nejednake visine prilikom korištenja žitarice zapinju između i imate problema sa korištenjem. Tako ponavljajte radnju dok ne ispunite cijeli kanal vašeg srpa. Na kraju zagrijte malo ljepila, stavite ga u kanal, zatim malo ljepila stavite na kremenu pločicu i zatim ih pažljivo, ali brzo poslažite u kanal, jer se ljepilo brzo suši. Na kraju stavite još malo ljepila oko pločica tako da budu čvrste i sigurne.

Obrada kremenih sječiva u pločice za umetanje

Korištenje srpa

Sada sa sigurnošću mogu reći da imate nešto što će oduševiti domorodce. Priđite im i rukama i nogama objasnite da ste došli u miru i da im želite pomoći, jer kada vi pomognete njima oni će se vama sigurno odužiti, jer budimo realni takav je način života ljudi koji žive u prirodi i žive od prirode. Vjerujem da će ih vaše malo remek djelo oduševiti tako da možete mirno ići s njima u vršidbu. Srp je zapravo vrlo jednostavno koristiti, lijevom rukom uzmite snop žitarice, a sa srpom u podnožju biljke odrežite taj isti snop, te ponavljajte dok niste završili cijelo polje. Ukoliko je eksperimentalna arheologija i izrada neolitičkog srpa uspjela, imate šansi za nastavak života u neolitiku.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...