Događanja Prijavite se na drugu proljetnu školu arheologije u Petnici

Prijavite se na drugu proljetnu školu arheologije u Petnici

Foto: Druga prolećna škola arheologije 2020.

Prijave na drugu proljetnu školu arheologije 2020.

Na drugu proljetnu školu arheologije koja se održava od 1. do 6. travnja na zapadu Srbije u Istraživačkoj stanici Petnica mogu se prijaviti studenti preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija arheologije te srodnih disciplina s prostora država zapadnog Balkana.

Školu organiziraju Filozofski fakultet u Novom Sadu, Centar za istraživanje Dunavskog regiona (DAREC) i Istraživačka stanica Petnica.

Status kao tema ovogodišnje škole arheologije

Tema ovogodišnje škole je „Arheologija statusa: od Dunava do Jadrana“. Najnovija istraživanja, perspektive i izazove na ovu temu prezentirati će razni stručnjaci Slovenije, Makedonije, Srbije, Rusije i Hrvatske.

Tematika statusa razmatrat će se u raznim segmentima, počevši od samog poimanja statusa do razmatranja statusa kroz prapovijest, antiku i srednji odnosno novi vijek. Naposlijetku, razmatrat će se i status arheologije i arheologa u suvremenom svijetu.

Prijave do 8. ožujka

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 eura te uključuje smještaj na bazi punog pansiona u kampusu Istraživačke stanice Petnica.

Rok za prijave je 8. ožujka. Prijava podrazumijeva slanje motivacijskog pisma i životopisa na na e-mail skolaarheologije@gmail.com.

Više detalja o samoj školi dostupno je na linku.

Istraživačka stanica Petnica

Istraživačka stanica Petnica je započela s radom daleke 1982. Prema riječima profesorice Vere Dondur, tada su imali samo tablu, kredu i volju.

Pored crkve je bila samo jedna stara škola – u jednoj učionici se spavalo, u drugoj držala nastava, u trećoj su kuvani ručak i večera. Imali smo vojničke krevete i ćebad, a uveče nam je pop pravio društvo – rekla je Vera Dondur, današnja redovna profesorica na Fakultetu za fizičku kemiju.

Foto: Istraživačka stanica Petnica – Wikipedia

Danas, istraživačka stanica Petnica je respektabilni istraživački centar koji podupiru institucije poput  UNESCO-a, ali i surađuju s tvrtkama poput Microsofta. Stanica sadrži 10 laboratorija, 170 smještajnih jedinica, 7500 kvadratnih metara radnog prostora te preko 40 000 bibliografskih jedinica.

Također, ako bolje pogledamo profil Program arheologija Istraživačke stanice Petnica na Academia.edu platfomi vidjet ćemo kako sadrži stotinjak dostupnih članaka.

Uz osnovnoškolce i srednjoškolce te nastavnike, jedna od ciljanih skupina ISP-a su i studenti. Osim arheologije, programi se provode u astrofizici, geologiji, analitičkoj kemiji, biomedicini, psihologiji, biologiji, muzikologiji, fotografiji, dizajnu i 3D printanju.

Stoga, brzo složite CV i motivacijsko pismo te se prijavite na drugu proljetnu školu arheologije u Petnici!

Najnovije

Predavanje i izložba u Arheološkom muzeju Narona

Foto: Facebook event - Arheologija u Neretvi i okolici Arheološki muzej Narona organizira predavanje (8.7.) i izložbu (10.7.).

Otvorene su prijave za osmi međunarodni znanstveni skup Methodology and Archaeometry

Foto: Znanstveni skup Methodology and Archaeometry 2019. Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na...

Rab Archaeological (T)races – arheološka baština kao dio muzeja na otvorenom

Foto: Facebook stranica Rab Archaeological (T)races Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, razvijen je projekt Rab Archaeological (T)races...

Znanstveni skup “Arheološka istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji”

FOTO: Arheološka istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji u Sisku Znanstveni skup pod nazivom "Arheološka istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji" u...

Objavljen novi broj časopisa “Diadora” posvećen preminulome Mati Radoviću

Proteklih je dana objavljen novi broj glasila Arheološkog muzeja u Zadru "Diadora". Riječ je zapravo o dvobroju, 33. i 34. broju za...