Intervju Predstavljamo udrugu ZipArh (drugi dio)

Predstavljamo udrugu ZipArh (drugi dio)

U jučerašnjem intervju smo se kroz razgovor s predsjednikom udruge ZipArh Daliborom Brankovićem dotakli pitanja ciljeva udruge, projekata i članova. Danas vam donosimo drugi dio intervjua. Podsjetimo, udruga ZipArh okuplja osobe s interesom za znanstvene discipline društveno/humanističkih i prirodnih smjerova, ali i ostale zaljubljenike u kulturnu baštinu. 

Spomenuli ste kako ste sudjelovali na festivalu na otoku Krku prošle, 2019. godine. Kako vam je bilo? Kako šira javnost reagira na vaš rad i aktivnosti?

Kao što sam već spomenuo, festival je prošao sjajno unatoč mnogim nedostatcima. Kao pilot projekt i prva manifestacija koju smo organizirali, mislim da svi možemo biti zadovoljni posjećenosti i reakcijama publike – naročito djece

U tri tematska dana – od prapovijesti do srednjega vijeka pokušali smo raznim radionicama, igrama, demonstracijama, predavanjima i kuhinjom pokazati posjetiteljima kako se živjelo na području grada i otoka Krka u vremenima Liburna, Rimljana ili Frankopana. Na festivalu je bila postavljena i fotografska izložba: “Fotografski CV: Baština mora i gora” gdje je nekoliko različitih autora predstavilo svoje fotografske radove. Ovom prilikom još jednom bih se zahvalio Gradu Krku, Turističkoj zajednici grada Krka i Građevinskom poduzeću Krk što su prepoznali i podržali manifestaciju, ali i kolegama s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru koji su nesebično pripomogli potrebnom opremom.

Curicum Vitae, demonstraciju freskoslikarstva prikazuje Hari Vidović (Foto: Borut Brozović)

Šira javnost zasada u velikom broju ni ne zna za naš rad s obzirom da smo relativno mlada i mala udruga s ne mnogo iskustva. Ipak, do sada smo nailazili uglavnom na pozitivne reakcije i reakcije podrške.

Predstavljali ste udrugu ZipArh i na ARHIZ konferenciji. Kako struka pak gleda na vaš rad?

Na ARHIZ su nas pozvali kolegica Branka Molnar i kolega Luka Štefan na čemu im neizmjerno zahvaljujem. Bilo je iznimno iskustvo sudjelovati na prvom izdanju te konferencije gdje smo mogli po prvi puta predstaviti svoj rad u javnosti i to pred kolegama arheolozima i drugim, srodnim znanstvenicima. Tamo smo također naišli uglavnom na pozitivne reakcije pa čak i pozive na suradnju stoga mislim da i struka nekako gleda pozitivno na rad neprofitnih organizacija u znanosti i popularizaciji iste.

Gradina Vela Straža-Bog na otoku Lošinju (Foto: Dalibor Branković)

Prema vašem opisu na Facebook stranici, jesu li samo arheolozi uključeni ili ima i drugih struka?

U udruzi ZipArh trenutno je najviše arheologa i to u velikoj većini prevladavaju upravo studenti, no nekako je temeljna misao same udruge upravo interdisciplinarnost koja je iznimno važna i u samoj arheologiji. Tako su neki od naših članova i antropolozi, etnolozi, povjesničari, filozofi pa čak i ekonomisti i programeri.

Manifestacija „Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka“ (Foto: Tomislav Ivančić)

Imate li neke buduće planove koje ste spremni podijeliti?

Sve projekte održane u 2019. godini planiramo ponoviti i u 2020. godini uz moguće jednu dodatnu manifestaciju i možda koje arheološko istraživanje no zasigurno se priključujemo većem broju studenata kao pomoć pri izvršavanju studentskih projekata. Trenutno je faza čekanja rezultata raznih natječaja pa će se više znati u proljeće.

Kako vi vidite budućnost rada i djelovanja mlađih naraštaja u arheologiji?

Budućnost rada i djelovanja mladih arheologa je prema meni svijetla, no nedostaje raznih skupova, konferencija, okruglih stolova i sličnih događanja isključivo usmjerenih na studente i mlade arheologe koje bi služile pri ostvarivanju novih suradnja, veza, zajedničkih projekata itd. 

Ipak smo malena zajednica koja bi puno bolje funkcionirala kada bi se svi slagali, družili i surađivali. Mladima su pružene mnoge nove mogućnosti iskoristive u arheologiji, naročito što se tiče tehnologije i digitalizacije no potrebno ih je na pametan način iskoristiti u kombinaciji s tradicionalnim metodama istraživanja i uz mnogo truda, rada i čitanja literature te usmjeriti to znanje ka zaštiti, promociji i prezentaciji kulturne baštine u Republici Hrvatskoj, ali i šire.

Manifestacija „Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka“ (Foto: Andreja Horvat)

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...