Eksperimentalna arheologija Eksperiment izrade ljepila

Eksperiment izrade ljepila

Eksperimentiranje i učenje

U prapovijesnim vremenima proizvodnja predmeta zahtijevala je iznimnu vještinu, ali i upornost majstora. Pioniri proizvodnje predmeta u prapovijesti su puno puta eksperimentiranjem uspjeli shvatiti kako je neki predmet najlakše izraditi i zatim su svoja znanja prenosili mlađim generacijama. Upravo eksperimentiranjem mi smo odlučili pokušati napraviti ljepilo onako kako su to radili prapovijesni ljudi, koristeći isključivo predmete koji su njima bili dostupni.

Materijal i pribor za izradu ljepila

Ono što vam je potrebno za izradu ljepila na način prapovijesnog čovjeka je: smola bora, fino usitnjeni ugljen i keramička posuda za grijanje ljepila. Uz ove osnovne predmete mi smo još koristili drvene hvataljke za stavljanje i vađenje posude sa ljepilom u vatru i iz nje, drvene štapiće za skupljanje ljepila, te još jednu posudicu u kojoj smo drvenim štapom usitnjavali ugljen.

Pripremni radovi

Prije samog paljenja vatre i zagrijavanja smole pripremili smo sve što nam je potrebno za proizvodnju ljepila. Prije svega izradili smo par drvenih štapića i hvataljke za lakše držanje keramičke posudice u kojoj zagrijavamo smolu. Zatim smo u jednoj manjoj keramičkoj posudici drvenim štapom usitnili ugljen do konzistencije finog praha, međutim ugljen se može usitniti i na nekoj tvrdoj površini sa običnim kamenom, ali mi smo se odlučili za ovakav pristup jer je onda lakše dozirati ugljen u otopljenu smolu.

Izrada

Nakon obavljenih priprema zapalili smo vatru i posudicu sa smolom stavili u žar. Bitno nam je da smola ne prokuha, jer tada gubi terpentin ili hlapljivo ulje zbog kojeg će nam ljepilo biti bolje i čvršće. Ukoliko se izgubi terpentin konačni proizvod će biti krhak i lako će pucati, što nam je nedostatak kod uglavljivanja vrhova strjelica jer će smola popucati kada strijela udari u zadanu metu. Kada smola postane tekuća mičemo posudicu sa vatre i dodajemo fino usitnjeni ugljen.

Omjer smole i ugljena bi u pravilu trebao biti 3:1 u korist smole, međutim znat ćete koliko vam je ugljena potrebno tek kada počnete dodavati ugljen u smolu. Potrebno je dobro promiješati ugljen i smolu da se ta dva sastojka dobro spoje. Kada se ljepilo malo zgusne tada je dovoljna količina ugljena u smoli. Pričekali smo da se smola malo ohladi i stavili smo ju na drveni štapić. Kada se ljepilo u potpunosti ohladi ono je tvrde konzistencije i treba ga dodatno zagrijati sa vatrom da bi se izvukla potrebna količina ljepila.

Korištenje ljepila

Nakon što smo napravili ljepilo htjeli smo ga i testirati. Pokušali smo uglaviti kremenu pločicu u drvenu dršku. Prvo smo stavili manju količinu ljepila, ali je pločica, nakon što se ljepilo ohladilo lako ispala iz drške. Zatim smo stavili puno veću količinu ljepila nego prvi puta i tada je pločica čvrsto stajala u dršci i nije se mogla izvući.

Ljepilo u prapovijesti

U prapovijesti je ljepilo korišteno, prije svega, za uglavljivanje kremenih predmeta u drvene drške. Jedan od načina primjene je i za uglavljivanje vrhova strjelica u strijele.Također iznimno bitna primjena je bila za uglavljivanje kremenih pločica u komad drveta oblika polumjeseca koji danas nazivamo srp. Komad drveta se pripremi, izdubi se kanal, stavi se određena količina ljepila i uglave se pločice, zatim se još ljepila stavi oko pločica da bi one stajale čvrsto. Nakon toga se srp još jednom „provuče“ kroz vatru kako bi se ljepilo čvrsto uhvatilo za kremen i drvenu dršku. Naravno ljepilo se moglo koristiti i za uglavljivanje sječiva u drvenu dršku da se dobije nekakva vrsta noža.

Zaključak

Proizvesti ljepilo putem ovakvog eksperimenta je zanimljivo. No, ipak je zanimljivija upotreba ovog sredstva u izradi nekih drugih alatki. Time možemo vidjeti praktičnu upotrebu ljepila u prapovijesnim vremenima.

Kako je izgledalo na radionici Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka možete doznati u našim člancima o prvoj radionici, njenoj daljnjoj evoluciji te pripremi hrane na prapovijesni način. Tomislavove objave možete također pratiti i na Facebook stranici Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...