Članak Kako je izgledao svakodnevni život prapovijesnog čovjeka? (Treći dio)

Kako je izgledao svakodnevni život prapovijesnog čovjeka? (Treći dio)

Prezentacije i radionice u istočnoj Slavoniji

Kako bismo nastavili tradiciju i promidžbu arheologije s radionicom smo nastavili i 2019. godine. Kao i prethodne, 2018. godine, prije same radionice održali smo nekoliko prezentacija radionice. Ovoga puta uz Muzej Đakovštine i Arheološki muzej u Osijeku, prezentaciju smo održali i na festivalu Vučedolske kulture u Muzeju vučedolske kulture.

Hrana na prapovijesni način

Ove godine tema je bila „Hrana na prapovijesni način“. Radionica je održana na festivalski način, gdje smo održavali nekoliko radionica istovremeno, dok smo svaki dan posjetiteljima pripremali jedno jelo s namirnicama za koje znamo da su postojale u prapovijesti. Okusi prošlosti su bili pun pogodak za sudionike, ali i posjetitelje. 

Ovogodišnje radionice bile su: izrada predmeta od kremena, izrada predmeta od gline, izrada užadi, izrada predmeta od kostiju, paljenje vatre, te izrada drvenog luka i strijela.

Svim zainteresiranim posjetiteljima pokazali smo što je sve bilo potrebno kako bi čovjek u prapovijesti došao do hrane. Kako ju obraditi i procesuirati te kako je na kraju skuhati ili ispeći. Tko god je htio mogao je sudjelovati, dok su im sudionici objašnjavali sve što ih zanima i pokazivali im tehnike izrade prapovijesnog oruđa, oružja i posuda.

Velika zainteresiranost sudionika i posjetitelja

Ovoga puta zainteresiranost je bila puno veća. Čak 15 sudionika iz svih krajeva Hrvatske i okolice došli su na jezero Borovik. Sudionici su bili sa Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Ljubljani, te Sveučilišta u Sarajevu. Velika zainteresiranost sudionika upotpunila je i velika zainteresiranost posjetitelja, kojih je ove godine bio rekordan broj. Zahvaljujući donacijama Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Arheološkog muzeja u Osijeku radionica je prošla vrlo dobro i kvalitetno. Pošto je cilj ovog projekta i promocija arheologije, zbog zainteresiranosti medija za radionice smatramo kako je cilj i ispunjen. Dodajmo i to kako smo napravili i Youtube kanal TI experimental archaeology.

https://www.youtube.com/watch?v=VE2eTvOJKAA

U budućnosti bismo htjeli da projekt „Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka“ sve više zaživi i da se održava u više gradova u Hrvatskoj nekoliko puta godišnje. Jedino ovakvim javnim prezentacijama arheologije možemo zainteresirati javnost, ali i potencijalne investitore u segment rekonstrukcije prošlosti. Uz njihovu pomoć ovakvi festivali bi mogli postati popularniji i učiniti arheologiju zanimljivom i pristupačnijom široj javnosti. S ovim projektom želimo zainteresirati javnost za interaktivno sudjelovanje u ovom svojevrsnom muzeju na otvorenom koji bi mogao postati dio budućnosti turizma, ali i promocije u arheologiji.

Najnovije

Posjetili smo izložbu “Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona”

Foto: Plakat izložbe (Zrinka Vekić) Izložba Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona je dokaz kako se...

Pogledajte kako izgleda potraga za frankopanskim posjedima

Foto: Alat doniran (Centar gradnje Krk GP Krk) sudionicima projekta U potrazi za frankopanskim posjedima Sudionici projekta U potrazi...

Predavanje i izložba u Arheološkom muzeju Narona

Foto: Facebook event - Arheologija u Neretvi i okolici Arheološki muzej Narona organizira predavanje (8.7.) i izložbu (10.7.).

Otvorene su prijave za osmi međunarodni znanstveni skup Methodology and Archaeometry

Foto: Znanstveni skup Methodology and Archaeometry 2019. Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na...

Rab Archaeological (T)races – arheološka baština kao dio muzeja na otvorenom

Foto: Facebook stranica Rab Archaeological (T)races Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, razvijen je projekt Rab Archaeological (T)races...