Članak Kako je izgledao svakodnevni život prapovijesnog čovjeka? (Drugi dio)

Kako je izgledao svakodnevni život prapovijesnog čovjeka? (Drugi dio)

U prošlom članku prezentirali smo prvu radionicu eksperimentalne arheologije i kako je izgledao svakodnevni život prapovijesnog čovjeka. Tomislav Ivančić je ovu radionicu eksperimentalne arheologije održao 2017. godine. Godina 2018. isto je tako donijela niz iskustava i radionica. Osim Borovika, radionica je provedena i u dva slavonska muzeja te u  Zadru. Također, provedeni su i neki novi eksperimenti.

Radionica u Zadru 

Iduće, 2018. godine krenuli smo rano s radionicama. U travnju smo održali jednu radionicu u Zadru na kojoj je sudjelovalo oko dvadesetak studenata. Ovoga puta imali smo izradu alata od kremena, koje smo zatim koristili za izradu alata od kostiju. Zadnji dan je bio rezerviran za vježbanje streljačkih sposobnosti s raznim vrstama lukova.

Ova radionica imala je znanstveni karakter, jer su rezultati izrade alata od kostiju iskorišteni u diplomskom radu jedne kolegice.

Radionice u Slavoniji

Nakon Zadra sljedeća radionica je održana na Boroviku, jezeru u blizini Đakova. Prije toga održali smo prezentacije radionice u Muzeju Đakovštine o čemu je izvijestio Glas Slavonije te u Arheološkom muzeju u Osijeku o čemu je pak pisao portal osijek031.com.

Po drugi put smo se okupili na Boroviku. Tu smo prvi put imali usku temu radionice. Naime, svi smo se bazirali na izradu zida željeznodobne kuće. Nažalost sudionika je bilo puno manje nego na prethodnim radionicama, svega njih 5, tako da je zid ostao nedovršen. Međutim dobar dio posla je obavljen. Iskopani su temelji te je srušena jedna jela koja je korištena kao materijal za zid. Zatim smo usadili stupove i stavili poprečnu gredu koja je držala cijelu konstrukciju. Nakon toga skupili smo veću količinu lijeske koja je poslužila kao materijal za pletenje. Na kraju smo započeli sa zamazivanjem zida blatom, ali zbog već spomenutog manjka sudionika zamazivanje nije bilo dovršeno.

Najnovije

Posjetili smo izložbu “Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona”

Foto: Plakat izložbe (Zrinka Vekić) Izložba Darovi Zlatka Huzeka u zbirkama Arheološkog muzeja Narona je dokaz kako se...

Pogledajte kako izgleda potraga za frankopanskim posjedima

Foto: Alat doniran (Centar gradnje Krk GP Krk) sudionicima projekta U potrazi za frankopanskim posjedima Sudionici projekta U potrazi...

Predavanje i izložba u Arheološkom muzeju Narona

Foto: Facebook event - Arheologija u Neretvi i okolici Arheološki muzej Narona organizira predavanje (8.7.) i izložbu (10.7.).

Otvorene su prijave za osmi međunarodni znanstveni skup Methodology and Archaeometry

Foto: Znanstveni skup Methodology and Archaeometry 2019. Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na...

Rab Archaeological (T)races – arheološka baština kao dio muzeja na otvorenom

Foto: Facebook stranica Rab Archaeological (T)races Polazeći od ideje muzeja na otvorenome, razvijen je projekt Rab Archaeological (T)races...