Članak Kako je izgledao svakodnevni život prapovijesnog čovjeka? (Prvi dio)

Kako je izgledao svakodnevni život prapovijesnog čovjeka? (Prvi dio)

Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka

Kako bismo približili svakodnevni život prapovijesnog čovjeka prije tri godine započeli smo s istoimenim projektom koji je za cilj imao promovirati eksperimentalnu arheologiju u široj javnosti. Na ideju održavanja radionice smo došli prilikom sjedenja i ispijanja kava između predavanja.

Ideja je bila okupiti se na određenoj lokaciji gdje bismo mogli održavati radionice izrade oruđa i oružja, te gdje bismo mogli živjeti u stilu prapovijesnog čovjeka – u prirodi. Odluka je pala na jezero Borovik blizu Đakova. Borovik je netaknut, a samim time idealna prirodna destinacija za održavanje radionice ovakvog tipa. Naime, nema signala za mobitel te je smještaj moguće jedino na otvorenom što podrazumijeva – kampiranje. Također, jezero Borovik kao destinacija nije dovoljno promovirano niti poznato u širim okvirima. 

Prva radionica na Boroviku 

Imali smo temu, imali smo lokaciju, resurse, vrijeme pa čak i Facebook stranicu. Sve što je trebalo je doći na jezero i održati radionicu. Dobili smo i medijsku podršku te smo bili najavljeni na lokalnom portalu. Te prve, 2017. godine u mjesecu srpnju okupilo se oko 13ak studenata arheologije i entuzijasta, te smo započeli s radionicom. 

Kroz temu svakodnevni život prapovijesnog čovjeka održali smo radionice za sve najbitnije aspekte svakodnevnog života u prapovijesti: izrada kremenih alatki, izrada koštanih alatki , nakita od školjki, izrada i pečenje predmeta od gline, izrada primitivnog luka i strijela, izrada vrše te izrada košara od šiblja.

Kremen, kost, drvo i keramika

Radionicom izrade kremenih alatki posjetiteljima smo pokazali najrasprostranjeniji oblik izrade oruđa i oružja do bakrenog doba. Od kremena smo izrađivali sječiva i odbojke, te zatim vrhove strelica koje su kasnije korištene u radionici izrade strijela.

Od koštanih alatki izrađivali smo igle, šila, spatule, privjeske, a od nakita smo bušili školjke. Ova radionica zainteresirala je djecu i ostale posjetitelje jer je izrada ovakvog tipa alatki i nakita vrlo jednostavna, tako da su svi mogli sudjelovati.

Drveni luk izradila su dvojica sudionika radionice koji su već otprije upoznati s tehnikom izrade primitivnog drvenog luka. Među posjetiteljima testiranje luka i strijele pokazalo se kao pun pogodak. Od djece do odraslih, svi su se željeli okušati u streljačkim sposobnostima.

Pošto nismo bili iskusni u izradi košara do šiblja, jedan čovjek iz okolice jezera Borovik došao je i prezentirao nam kako se to radi te nam je ispričao s kojim se sve materijalom košare mogu izrađivati.

Vršu od vrbe izradio je jedan kolega. Za ovaj projekt koristio je isključivo kamenodobne tehnike i alate. Nakon izrade vrše uronili smo ju u Borovik te smo ju izronili nakon jednog dana nadajući se ulovu. Nažalost, bili smo neuspješni. 

Keramičarska radionica

Kao najveći projekt pokazao se izrada glinenih posuda i peći za pečenje keramike. Posude smo izradili prvi i drugi dan, tako da bi se stigle osušiti do predzadnjeg dana, kada smo ih pekli u peći. Posude smo izradili od lokalne ilovače, s primjesama od pljeve i kvarcita ili bez njih. Peć koju smo izradili bila je kupolastog oblika sa malim dimnjakom, te s natkrivenim tunelom koji je vodio prema kupoli. Predzadnji dan ispekli smo posude, ali nažalost bezuspješno jer se nisu u potpunosti ispekle.

Tako je i završila prva radionica „Svakodnevni život prapovijesnog čovjeka“.  Prva godina se pokazala kao pun pogodak te smo odlučili nastaviti dalje sa projektom. Radionice su održane 2018. i 2019., a o njima ćete više saznati na portalu arheopress.hr za koji dan.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...