Istraživanje Zaštitna arheološka istraživanja rimske nekropole i ceste na prostoru budućeg studentskog doma...

Zaštitna arheološka istraživanja rimske nekropole i ceste na prostoru budućeg studentskog doma u Zadru

Da hodamo i živimo nad starinama nije nikakva novost. Pa tako ni činjenica kako su bivši i sadašnji studenti trčali nad rimskom nekropolom ne bi trebala biti začuđujuća.  

Već nekoliko tjedana traju zaštitna arheološka istraživanja rimske nekropole u Zadru. Riječ je o istraživanju koje provodi Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru na mjestu budućeg studentskog doma i menze. Arheološka istraživanja vode doc. dr. sc. Vedrana Glavaš i mag. archeol. Maja Grgurić, zamjenica voditeljice.

Prilikom pripremnih radova na gradilištu, arheološkim nadzorom utvrđeni su tragovi rimske nekropole iz 1.st. te rimske ceste. Istraživanja se provode na prostoru nekadašnje staze za trčanje, a neki od grobova pronađeni su već 15 centimetara ispod atletske staze.

Već je iz ranijih istraživanja poznato nekoliko položaja u samome Zadru gdje su se ukapali stanovnici nekadašnjeg rimskog Iadera, stoga je rasprostiranje nekropole u ovom dijelu grada bilo očekivano. Također, uklapa se u praksu pokapanja pokojnika uz cestu.

Na terenu dnevno radi 10 do 15 studenata arheologije koji su do sada istražili 70 uglavnom paljevinskih, ali i kosturnih grobova. Većina grobova se nalazi u neposrednoj blizini pronađene ceste.

Paljevinski grobovi su uglavnom u urnama, ali i amforama ako je riječ o djeci. Pronađen je i grob pod tegulama (rimski crijep). Unutar samih grobova, među prilozima, najčešće se nalaze keramički balzamariji, uljanice te razne keramičke posude. Sva zemlja iz urni se prosijava kako bi se pronašli arheološki artefakti, dok kosturni nalazi idu na radiokarbonsku analizu kako bi se utvrdilo razdoblje ukopavanja. Osim radiokarbonske, provest će se i antropološka te DNA analiza.

Iz aspekta metodologije arheoloških iskopavanja, istraživanje nekropole je poprilično jednostavno. Stoga je studentima ovo odlična prilika za stjecanje terenskog iskustva.

S obzirom kako su trenutno ispitni rokovi te većina studenata marljivo uči, Odjel za arheologiju redovito ažurira svoje studente o stanju na terenu putem Facebook stranice i Instagram profila.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...