Tehnologija Mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum

Mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum

Proteklih je dana u Rijeci predstavljena mobilna aplikacija pod imenom Claustra Alpium Iuliarum. Claustra Alpium Iuliarum je obrambeni sustav nastao u razdoblju kasne antike koji se od prostire od današnje Rijeke pa sve do Baške grape u Sloveniji, a sve kako bi se zaštitili prolazi prema Italiji.

Što je aplikacija Claustra Alpium Iuliarum?

Aplikacija je nastala u sklopu projekta Claustra+, čiji je nositelj Zavod Republike Slovenije za očuvanje kulture baštine kako bi se očuvao i valorizirao spomenuti obrambeni sustav. Kako prenosi portal Kvarnerski.com, mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum je obuhvatila 20 hrvatskih i slovenskih lokaliteta.

Kako bi pristupili aplikaciji, potrebno se registrirati, a kada jednom obavite registraciju, otvara se interaktivna karta sa 20 arheoloških lokaliteta na području Hrvatske i Slovenije označenih crvenim simbolom kule. Ukoliko odaberete jedan od simbola, nudi se opcija za otvaranje stranice koja nudi više informacija o samome lokalitetu, ali i fotografije istoga. Također, za svaki od 20 lokaliteta napravljene su i 3D rekonstrukcije lokaliteta.

Osim arheologije, aplikacija nudi i druge opcije

Izuzev kula, na karti se mogu pronaći i simboli koji opisuju životinjski i biljni svijet spomenutog područja, ali jednako tako i prijedlozi za izlete i rute. Za svaku pohvalo je svakako opcija audio vodiča i izbor između pet jezika – hrvatskog, slovenskog, njemačkog, talijanskog i engleskog.

Aplikacija Claudia Alpium Iuliarum također nudi i opciju pod imenom „Claustra izazovi“ gdje korisnici mogu sakupljati bodove i odjevne predmete za rimskog vojnika, a bodovi se skupljaju tako da se napravi „check-in“ na jednom od lokaliteta.

Ukoliko niste u mogućnosti posjetiti lokalitet u bližoj budućnosti, uvijek možete napraviti selfie u odori rimskoga vojnika.

Kako bi vam prenijeli  informacije i dojmove o samoj aplikacije, uredništvo portala arheopress.hr je preuzelo ovu aplikaciju. Zasada, drugih riječi osim pohvale za ovaj projekt i razvijanje aplikacije koja uključuje 3D vizualizacije, nemamo. 

Aplikacija je dostupna na Google Store, a za više informacije o samoj Claustri, svakako posjetite i službenu web stranicu.

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...