Tehnologija Mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum

Mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum

Proteklih je dana u Rijeci predstavljena mobilna aplikacija pod imenom Claustra Alpium Iuliarum. Claustra Alpium Iuliarum je obrambeni sustav nastao u razdoblju kasne antike koji se od prostire od današnje Rijeke pa sve do Baške grape u Sloveniji, a sve kako bi se zaštitili prolazi prema Italiji.

Što je aplikacija Claustra Alpium Iuliarum?

Aplikacija je nastala u sklopu projekta Claustra+, čiji je nositelj Zavod Republike Slovenije za očuvanje kulture baštine kako bi se očuvao i valorizirao spomenuti obrambeni sustav. Kako prenosi portal Kvarnerski.com, mobilna aplikacija Claustra Alpium Iuliarum je obuhvatila 20 hrvatskih i slovenskih lokaliteta.

Kako bi pristupili aplikaciji, potrebno se registrirati, a kada jednom obavite registraciju, otvara se interaktivna karta sa 20 arheoloških lokaliteta na području Hrvatske i Slovenije označenih crvenim simbolom kule. Ukoliko odaberete jedan od simbola, nudi se opcija za otvaranje stranice koja nudi više informacija o samome lokalitetu, ali i fotografije istoga. Također, za svaki od 20 lokaliteta napravljene su i 3D rekonstrukcije lokaliteta.

Osim arheologije, aplikacija nudi i druge opcije

Izuzev kula, na karti se mogu pronaći i simboli koji opisuju životinjski i biljni svijet spomenutog područja, ali jednako tako i prijedlozi za izlete i rute. Za svaku pohvalo je svakako opcija audio vodiča i izbor između pet jezika – hrvatskog, slovenskog, njemačkog, talijanskog i engleskog.

Aplikacija Claudia Alpium Iuliarum također nudi i opciju pod imenom „Claustra izazovi“ gdje korisnici mogu sakupljati bodove i odjevne predmete za rimskog vojnika, a bodovi se skupljaju tako da se napravi „check-in“ na jednom od lokaliteta.

Ukoliko niste u mogućnosti posjetiti lokalitet u bližoj budućnosti, uvijek možete napraviti selfie u odori rimskoga vojnika.

Kako bi vam prenijeli  informacije i dojmove o samoj aplikacije, uredništvo portala arheopress.hr je preuzelo ovu aplikaciju. Zasada, drugih riječi osim pohvale za ovaj projekt i razvijanje aplikacije koja uključuje 3D vizualizacije, nemamo. 

Aplikacija je dostupna na Google Store, a za više informacije o samoj Claustri, svakako posjetite i službenu web stranicu.

Najnovije

Svijet arheologije – otisci stopala, DNA sekvenca neandertalaca i očuvani sarkofazi

Svijet arheologije uvijek donosi zanimljive vijesti. Prošli put smo spomenuli moguće uništenje aboridžinskih lokaliteta uslijed rudarenja, požare u blizini Mikene te otkriće...

Vučedolska jarebica – uskoro premijera u Vukovaru

Vučedolska jarebica Jedna od najpoznatijih prapovijesnih kultura je zasigurno ona vučedolska. Vučedolska kultura je ime dobila po najpoznatijem, ujedno...

Kako dalje – razmatranja Ministarstva kulture i medija, arheologa te primjeri regulacija u inozemstvu – četvrti dio

Kako dalje? Udruga detektorista Hrvatske, Udruga Balkan Imperium i njihovi članovi te ostali građani koji koriste metal detektore dio...

Korištenje metal detektora i problematika arheoloških nalaza – treći dio

Posljedice U dosadašnjim dijelovima serijala obradili smo popularizaciju, odnosno korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima. U ovom, trećem dijelu...

Korištenje metal detektora na arheološkim lokalitetima – drugi dio

Dosadašnja praksa detektoraša Korištenje metal detektora kao rastući trend, arheološki kontekst, reakcija arheološke struke te zakoni elementi su...