Događanja Noć Muzeja 2020.

Noć Muzeja 2020.

Noć Muzeja 2020.

Foto: službena stranica Noć muzeja

Noć muzeja u Hrvatskoj se pod okriljem Hrvatskog muzejskog društva organizira od 2005. godine, a idejne začetnice, autorice koncepta i voditeljice programa su mr. sc. Vesna Jurić Bulatović i mr. sc. Dubravka Osrečki Jakečić. 

Ove godine bilježimo petnaestu godinu kako se ova manifestacija odvija u Hrvatskoj – i to pod temom „Velike obljetnice hrvatskih muzeja“. Zadnjega petka u siječnju, dva će muzeja obilježiti svoju obljetnicu – Arheološki muzej Split koji slavi 200 godina postojanja i rada te Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu koji „slavi“ 140 godina.

Ukoliko ste se i ove godine odlučili posjetiti muzeje u Vašem gradu, za vas smo pripremili program Noći muzeja u arheološkim muzejima. Ne zaboravite, sve manifestacije počinju u 18h, a traju sve do 1 sata.

Program

Arheološki muzej Split

Arheološki muzej Split, kako je već spomenuto, ove godine slavi 200. godinu postojanja, a sam program će se održati na tri lokacije – u matičnoj muzejskoj zgradi u Splitu, na arheološkom lokalitetu Salona i u zgradi Tusculum u Solinu, te u priručnoj zbirci Issa u zgradi Gospine Batarije u Visu. Osim izložbe “Šetnje s Don Franom”, za posjetitelje će biti osiguran i posjet Saloni, ali i muzejski kviz te prigodno druženje uz topli napitak.

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika je za petnaestu Noć muzeja pripremio bogat sadržaj, pa će tako posjetitelji ove godine moći razgledati numizmatičku zbirku Muzeja uz vodstvo dr. sc. Tomislava Šeparovića, izložbu “Staklene svjetiljke kroz vrijeme”, rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetu Cista Velika – Crkvina, najavu projekta “Otkrivanje Marjana – Podvodna baština”. Također, u Muzeju će se prikazivati filmovi prezentirani na Međunarodnom festivalu arheološkog filma.

Arheološki muzej Zadar

Arheološki muzej Zadar ove godine manifestaciju Noć muzeja obilježava sa više izložbi – „Likom kroz prošlost Arheološkoga muzeja Zadar”, “Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića”, “Ex libris ljubitelja starina don Frane Bulića u Knjižnici Arheološkoga muzeja Zadar” te “Zaronimo ispod površine mora”.

Muzej antičkog stakla

Muzej antičkog stakla je za svoje posjetitelje pripremio dvije nove izložbe – prezentacija “ART GLASS STUDIO BOKART” i “Staklo Aserije”, arheološka izložba staklenog materijala sa lokaliteta Asseria (autori dr. sc. Ivo Fadić i dr. sc. Berislav Štefanac). Također, posjetitelji će moći pogledati kako se puše staklo, ali i izrađuju stakleni predmeti.

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru proslavit će ovogodišnju Noć muzeja gdje će posjetitelji imati priliku razgledati arheološku građu prikupljenu na arheološkim istraživanjima i djelatnošću Odjela.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru

Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju će svojim posjetiteljima predstaviti rezultate podvodnih arheoloških istraživanja koje je do sad proveo MCPA Zadar, a jednako tako možete i razgledati baroknu crkvu svetog Nikole uz stručno vodstvo. MCPA je ove godine pripremio i radionicu za djecu sa ciljem upoznavanja djece s podvodnim arheološkim istraživanjima, dokumentacijom te interpretacijom podvodnih arheoloških nalaza. 

Arheološki muzej u Zagrebu

U Arheološkom muzeju Zagreb, osim razgledavanja stalnog postava, posjetitelji će imati priliku razgledati izložbu o prvoj dami hrvatske arheologije – Kseniji Vinski – Gasparini, ali i razglašenu izložbu o Avarima i Slavenima.

Arheološki muzej Osijek

Osijek je za petnaestu godišnjicu Noći muzeja za svoje je posjetitelje pripremio razgledavanje stalnog postava Arheološkog muzeja Osijek„Prapovijest“ i „Seoba naroda i srednji vijek“, a od 22 sata isti će moći uživati i u glazbeno – vizualnome programu.

Arheološki muzej Istre

Djelatnici Arheološkog muzeja Istre za svoje posjetitelje su pripremili stručno vodstvo amfiteatrom, izložbu „U temeljima grada, iz arheoloških slojeva liburnskoga Zadra“ koja će se moći posjetiti u Galeriji C8, dok će se u galerijskom prostoru Sveta srca moći pogledati povijest edukacijske djelatnosti Arheološkog muzeja Istre.

Arheološki muzej Narona

Arheološki muzej Narona ove je godine pripremio izložbu “Arheološka istraživanja u Naroni 2014. – 2015.”, a za sve ljubitelje kvizeva, održat će se jedan s početkom u 19 sati na temu stalnog postava.

Muzej vučedolske kulture

Kustosi Muzeja vučedolske kulture ove će godine kroz izložbu „Putevima osnivača slavonskih muzeja“ se pokušati povezat će se s drugim slavonskim muzejima u nastojanjima da posjetiteljima iz širokog prostora najistočnijih hrvatskih županije pruže priliku da se što bolje upoznaju s baštinom i sjajnim muzejima istočne hrvatske.. Osim razgledavanja stalnoga postava, posjetitelji će također kroz izložbu i predavanje “Ulazeći u dom…Kultura stanovanja u vučedolskoj kulturi” se moći upoznati sa životom Vučedolaca.

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca je ove godine ugostio izložbu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba “Ljepota otkrića” gdje će se prikazati 37 znanstvenih projekata na PMFu kroz 80 fotografija.

Cjelokupni program 15. Noći muzeja možete pogledati na službenim stranicama Noći muzeja.

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...