Događanja Antički brodolom predstavljen na nautičkom sajmu u Düsseldorfu

Antički brodolom predstavljen na nautičkom sajmu u Düsseldorfu

Antički brodolom predstavljen na nautičkom sajmu u Düsseldorfu

1
2
3
4

Prethodno
Sljedeće

Foto: Vedran Dorušić

U sklopu nautičkog sajma Boot Düsseldorf koji se održava od 18. do 26. siječnja tvrtka Foka d.o.o i njezin vlasnik Vedran Dorušić predstavljaju podmorski arheološki lokalitet Letavica s nalazom antičkog brodoloma kraj Paga kao dio turističke ponude Hrvatske u 2020.

Kao pronalazač ovog arheološkog lokaliteta, Vedran ga je ujedno odlučio i promovirati u turističke svrhe. Riječ je o podmorskom arheološkom nalazištu Letavica koje sadrži antički brodolom iz 1.st. poslije Krista. Nalazi se na dubini od 37 do 39 metara, a od obale je udaljen oko 130 metara. Dolaskom na lokalitet ističe se skupina od oko 400 dobro vidljivih amfora tipa Lamboglia 2. Položaj nalaza ukazuje kako je brod potonuo skupa s teretom te kako je brod dužine 25 – 30 metara. Riječ je o jedinom antičkom brodolomu na dubini od 40 metara na kojeg se smije zaroniti, a da nije zaštićen metalnim kavezom. Prema riječima Vedrana time je doživljaj ronjenja daleko snažniji.

Vedran kaže kako posjetitelji reagiraju pozitivno na ovakvu turističku promociju te je zadovoljan posjećenošću. Ipak, ističe kako nisu iznenađeni ovime pošto mediteranske zemlje već dugo vremena uspješno iskorištavaju povijest i arheologiju u svrhu turizma. Prema riječima Vedrana, uz bok smo Grčkoj, možda čak i korak ispred njih zbog donošenja pravilnika o obavljanju podvodnih aktivnosti u sklopu Zajednice ronilačkog turizma Hrvatske gospodarske komore. 

Prostora za napredak i dalje ima. Osim što su ovakvi lokaliteti dobra prilika za turizam, njihovo nekontrolirano iskorištavanje otvara put ugrozi poput pljačke. Stoga, smatra kako treba raditi na novim tehnikama i tehnologijama zaštite. Također, smatra kako se zabranama ronjenja na podmorskim arheološkim lokalitetima samo čisti situacija za pljačkaše.

Kako bi predstavili brodolom u svom podmorskom okruženju napravili su i Youtube video:

Island of Pag Croatia – Ancient Roman shipwreck from the 1st century BC

Insel Pag Kroatien Ostrov Pag Chorvátsko Isola di Pag Croazia Wyspa Pag Chorwacja Pag-sziget Horvátország Ile de Pag en Croatie Otok Pag Hrvatska Otok Pag obiluje arheološkim nalazištima iz raznih vremenskih razdoblja, među kojima se posebno ističu nalazišta iz antičkog doba. Sudeći prema pisanju rimskog znanstvenika Plinija Starijeg, koji je u 1.

Najnovije

Podvodni muzej otvoren po prvi put u Grčkoj

Foto: Teret potonulog antičkog broda pretvoren u "podvodni muzej" (Y Issaris/AFP/Getty Images) Brodolom iz 5. stoljeća pr....

Archaeometry Workshop on Dating – prijave na radionicu u Mannheimu

Foto: "Archaeometry Workshop on Dating" U razdoblju od 26. do 30. listopada 2020. godine, u Mannheimu će se...

“Networking” – dvadeset šesti susret EAA ove godine u virtualnom izdanju

Foto: "Networking" (Facebook event) Početkom ove, 2020. godine Europska udruga arheologa (European Archaeological Association, EAA) je pozvala...

Najnovija arheološka otkrića iz svijeta – Zimski kamp Džingis-kana, vikinški brod i šumski slon

Prošlo je nekoliko mjeseci od našeg posljednjeg članka u kojem smo izdvojili najnovija arheološka otkrića u prvim...

Podržite arheološka istraživanja na lokalitetu Letavica

Foto: Facebook event - Arheološko istraživanje Letavica 2020. Početkom jeseni, točnije od 19. do 27. rujna 2020. godine,...